Helsingin Tehotorjunta Oy puh. 044-7098000 tai 0400-423820

Historia

Maatilan Jouko-pojasta tuli suomalaisen tuholaistorjunnan edelläkävijä

Helsingin Tehotorjunta Oy:n perustaja Jouko Kauppinen on suomalaisen tuholaistorjunta-alan yksi kokeneimmista ammattilaisista, ellei kokenein. Hän aloitti torjuntatyöt jo vuonna 1967. Hänen osaamisensa loi Helsingin Tehotorjunnalle vankan tietotaitopohjan, jonka avulla yrityksen menestys jatkuu nyt toisessa polvessa 2020-luvulla.

Halu itsenäiseksi yrittäjäksi syttyy

Suomalaisen tuholaistorjunnan edelläkävijä syntyi Kinnulassa. Pienestä Keski-Suomen paikkakunnasta lähtenyt nuori mies unelmoi jo lapsena olevansa jonain päivänä oman yrityksensä herra. Kansakoulu sujui vaihtelevalla menestyksellä, pääpaino oli maatalous- ja metsätöissä. Kouluajan viimeisillä luokilla heräsi voimakkaasti ajatus lähteä kaupunkiin, vaihtoehtoina lähinnä Tampere tai Helsinki. Matka vei lopulta Helsinkiin. Tuolloin elettiin vuotta 1967, miehellä ikää oli kunnioitettavat 17 vuotta.

Helsingissä heti torjuntatöiden pariin

Oltiin uuden edessä, ei tietoa asunnosta tahi työpaikasta. Halu ja intohimo työn tekoon oli erittäin kova. Ensimmäinen työpaikka löytyikin jo kahden päivän päästä torjunta-aineita valmistavasta yrityksestä. Työ muodostui pääasiassa torjunta-aineiden valmistuksesta ja varastotöistä. Yrityksestä noudettiin hyönteisten sekä rottien ja hiirien torjunta-aineita. Tuolloin heräsi ajatus torjuntatöiden tekemisestä. Tuleva vaimo Pirkko saapui Helsinkiin 1968. Naimisiin mentiin melko pian vuonna 1969. Perheeseen syntyi kaksi poikaa vuosina 1971 ja 1973.

Talonmies ja tuholaistorjuja

Toiminta talonmiespariskuntana alkoi vuonna 1971, mikä tarjosi sekä työtä että asunnon. Talonmiehenä työskentelyn rinnalla oli myös tuholaistorjuntatyötä. Samana vuonna eräs tuholaistorjunta-alan yrittäjä otti yhteyttä ja pyysi avukseen ja oppiinsa. Innostus yhteydenotosta ja työtarjouksesta oli valtava. Näin mahdollistui tutustuminen erilaisiin paikkoihin kuten elintarviketeollisuuteen, varastoihin, laivoihin, asuntoihin – jopa linnoihin.

Toiminimi Tehotorjunta syntyy 1975

Työskentely jatkui tässä muodossa vuoteen 1975, jolloin Jouko perusti toiminimi Tehotorjunnan. Vuotta aiemmin Jouko oli suorittanut Kasvinsuojeluseuran desinfektoritutkinnon. Toiminimi Tehotorjunta jatkoi olemassaoloaan vuoteen 1978, jolloin pohjoismainen tuholaistorjuntayritys laajensi toimintaansa Suomeen ja osti tuolloin kaksi Suomessa toimivaa alan yritystä. Yrityksestä otettiin Joukoon yhteyttä ja tarjottiin alan töitä vastaamaan käytännön kenttätöistä. Vuonna 1982 Jouko perusti kiinteistöhuoltoyrityksen, jonka rinnalla toimi myös tuholaistorjunta.

Helsingin Tehotorjunta Oy syntyy 1983

Helsingin Tehotorjunta Oy aloitti toimintansa vuonna 1983, ja seuraavien seitsemän vuoden aikana yrityksen toiminta laajeni pääkaupunkiseudulta keski-, länsi- ja itä-Suomen alueille pääasiallisina kohteina elintarviketeollisuus ja asuinkiinteistöt. 1990-luvun alussa aloitettiin toiminnan markkinointi ja kohdentaminen kunta-alalle. Erityisesti kaatopaikkojen rotta- ja hiiriongelmat tarjosivat suoranaisen markkinaraon.

”Valkealan rottainvaasion” taltuttaja

Mieleenpainuva ja merkittävä tapaus oli vuonna 2000 eteen tullut ja paljon julkisuutta saanut rottainvaasio Valkealassa, Kouvolan alueella. Tehtävä oli erittäin haasteellinen ja laaja. Rottia esiintyi tuhansittain, torjunta-aineita käytettiin monia satoja kiloja ja työ kesti muutaman kuukauden kokonaisuudessaan. Jouko oli rotta-armeijan yksi keskeisimmistä taltuttajista.

JK-Torjunta Oy syntyy kotikonnuille

Toiminnan laajenemisen myötä syntyi ajatus toisen yrityksen perustamisesta, toimipaikkanaan Kinnula, Joukon synnyinpaikka. JK-Torjunta Oy sai alkunsa 1991. Jouko palkkasi yritykseen työntekijäksi veljensä Ilkan. Toiminta kasvoi melkoisen hyvin, varsinkin kaatopaikat eri puolilla Suomea työllistivät voimakkaasti.

Talonmies- ja kiinteistöhuoltokokemus vahvuutena

Asuinkiinteistöjen tuholaistorjunta tarjosi vuosien 1991–2003 aikana hyvin töitä. Asuinkiinteistöjen osalta aikaisempi kokemus talonmiestoiminnasta ja kiinteistönhuollosta edesauttoivat toimintaa. Lintuesteiden maahantuonti ja asennus sai alkunsa 1991. Vierailu Pariisissa, Ranskassa tuotti yhteistyön Sigmens S.A:n kanssa. Lintuesteiden asennustyöt ulottuivat aina Helsingistä Rovaniemelle asti. Tuotteiden myynti tapahtui valtakunnallisesti. 2000-luvun alkupuolella toteutui kolme yrityskauppaa, jolloin omistajuus siirtyi Joukon nimiin.

Kansainväliset yhteistyökumppanit mukaan

Yhteistyökumppaneita etsittiin käymällä kansainvälisillä messuilla mm. Pariisissa. Italiaan luotiin yhteydet tuotteiden maahantuonnin osalta O.S.D Gruppo Ecotech Srl:han ja Bleu Line Srl:han. Messuvierailujen yhteydessä onnistuttiin saamaan kontaktit Belgiaan Solar NV:hen ja Englantiin Killgerm Ltd:hen. Englannista alettiin maahantuomaan koisa-ansoja tuhohyönteisten torjuntaan ja ekologista, hiilihapolla toimivaa jyrsijäansaa. Lisäksi Yhdysvalloista tilattiin rottien ja hiirien torjuntaan tarkoitettuja sähköloukkuja.

Sukupolvenvaihdos vastaa alan nykyhaasteisiin

Perheen poikien osallistuminen yrityksen toimintaan sai ensikosketuksen vuonna 1995. Yritystoiminnassa tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2008 siten, että vanhempi poika Kalevi tuli omistajayrittäjäksi Helsingin Tehotorjunta Oy:hyn ja nuorempi poika Pertti vastaavasti JK-Torjunta Oy:hyn. Yritystoiminnan perustajan, Joukon, rooli on tämän jälkeen muuttunut asiantuntijaksi ja neuvonantajaksi.

Helsingin Tehotorjunta Oy luotaa Joukon luoman osaamispohjan avulla nykypäivän ja tulevaisuuden haasteisiin, joita ovat ennen kaikkea voimakkaasti lisääntyneet haittaeläinongelmat tavaroiden kuljetuksen ja ihmisten matkustuksen kasvaessa.